Hoe verwijder ik een virus van mijn apparaat?

Wat is een virus?

Elke internetgebruiker staat bloot aan de gevaren hiervan zoals schadelijke malware, ransomware, spyware en virussen. Het gebruik maken van een antivirus programma wordt dan ook ten zeerste aangeraden!

Maar zelfs de beste antivirus programma’s kunnen u niet 100% bescherming bieden tegen al deze schadelijke software.
Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Maar wat doet u nu op het moment dat uw computer toch geinfecteerd is geraakt door een virus?

Allereerst is het goed om een antwoord te hebben op de vraag wat een virus nu eigenlijk is. Een virus is normaal gesproken niet een op zichzelf staand programma, echter en combinatie van schadelijke malware die zich kunnen aanpassen, uw antivirus programma kunnen misleiden en zelfs uitschakelen. Ook kan een virus soms onopgemerkt blijven doordat het herkent wanneer u een scan uitvoert, op dit moment camoufleert het virus zich als het ware waardoor het niet opgemerkt wordt.

Om deze reden is het goed om in staat te zijn een virus handmatig te verwijderen.

Maak gebruik van Antivirus software met een opstartschijf.

Mocht u nog geen antivirus software op uw computer hebben dan is het nu de tijd om deze wel te installeren. Na de installatie kunt u een handmatige, uitgebreide scan uitvoeren waarmee u hopelijk alsnog het programma kunt opsporen en verwijderenderen.

Als u wel al een antivirus programma heeft, dan betekend dit over het algemeen dat het virus uw software te slim af is geweest. Het wordt dan vaak al lastiger om het virus alsnog op te sporen en te verwijderen. Het virus past zich namelijk aan en herkent wanneer uw computer zich opstart, en wanneer uw Antivirus programma actief wordt en scans uitvoert. 

Een tool die hierbij een oplossing kan bieden is een opstartschijf. Deze mogelijkheid die een Antivirus programma biedt, zorgt ervoor dat uw computer zich met een ander besturingssysteem opstart. Hierdoor wordt het virus als het ware misleid en herkent het de activering van uw Antivirus niet waardoor het zichtbaar kan worden. Uw Antivirus programma is dan in staat om het virus alsnog te identificeren en te verwijderen. 

U heeft bovenstaande stappen al ondernomen maar bent er niet van overtuigd dat uw apparaat virusvrij is?

Op dit moment zult u handmatig verder moeten gaan om het virus alsnog op te sporen en te verwijderen. Doe dit ook zo snel mogelijk want des te langer dat een virus op uw systeem staat, des te meer schade het kan aanbrengen en des te meer persoonlijke informatie het kan ontvreemden. 

Een backup maken.

Maak allereerst een back-up van uw bestanden. Hiermee verzekert u zich ervan dat uw belangrijke gegevens zoveel mogelijk bewaart blijven en u geen waardevolle zaken verliest. De kans zit er namelijk goed in dat u uw bestanden nog moet gaan formatteren, en uw computer mischien wel in zijn geheel opnieuw moet installeren. 

Herstart uw computer in safe mode. 

Een virus kan pas actief worden op het moment dat uw computer zich opstart. Kies om deze reden bij het opstarten de optie Safe mode. Dit zorgt ervoor dat slechts de essentiele onderdelen van uw computer zich opstarten hetgeen over het algemeen voorkomt dat het virus actief wordt waarna u het kunt opsporen en verwijderen. 

Uw computer in zijn geheel opnieuw installeren. 

Blijft uw apparaat toch vertraagd werken, foutmeldingen geven of andere problemen hebben, dan is uw laatste optie om uw computer in zijn geheel opnieuw te installeren. Hoe u dit kunt doen is afhankelijk van uw besturingssysteem en het type apparaat dat u bezit. 

 

Bronnen: 

– https://support.microsoft.com/nl-nl/help/17085/windows-8-restore-refresh-reset-pc 
– https://nl.wikihow.com/Een-virus-verwijderen 

 

Kies vandaag nog voor de beste bescherming

Beste Webhosting 2021