Hoe verwijder ik Ransomware van mijn apparaat?

Wat is ransomware?

Zoals u misschien op een eerdere pagina hebt gelezen, is Ransomware een type Malware waarbij uw systeem als het ware wordt gegijzeld. U kunt uw eigen systeem dan niet meer gebruiken, uw systeem wordt geblokkeerd en soms komt u niet meer verder dan het hoofdscherm. Ontwikkelaars van Ransomware eisen vervolgens “losgeld” van u waarmee u weer toegang tot uw gegevens kunt krijgen en uw systeem weer bruikbaar is. Meestal wordt u gevraagd om te betalen in “cryptocurrency” zoals Bitcoin of andere cryptomunten, om zo ontraceerbaar mogelijk te blijven. 

 

Hoe bescherm ik mij tegen Ransomware?

Allereerst is wederom het advies dat het beter is om te voorkomen dan te genezen. Weest u zich ervan bewust dat u uw systeem update, elke keer dat dit mogelijk is en wordt aangeboden. 
Ook is het van belang om een antivirus programma te hebben die u bescherming biedt tegen malware zoals Ransomware. 

Zorg er ook voor dat u regelmatig updates maakt van uw systeem en dat u uw belangrijke gegevens zeker ook ergens anders op een veilige locatie heeft opgeslagen. Als het dan zover zou komen dat u ten prooi valt aan een Ransom Malware programma, dan heeft u in ieder geval uw gegevens nog veilig opgeslagen. 

 

Wat moet ik doen als mijn systeem met Ransomware besmet is?

Nu bestaat de kans dat zelfs met een gezond verstand, een systeem en een antivirus programma die geupdate zijn, uw systeem alsnog wordt besmet met Ransomware.. Wat nu?

Allereerst wordt aangeraden om nooit het losgeld te betalen. U doet dan namelijk juist dat, wat de internetcrimineel van u verlangt, waardoor deze wordt aangemoedigd om door te gaan met deze criminele praktijken. 

De mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van decrypter programma’s. Dit kunt u het best laten uitzoeken door een IT-specialist. Niet elk decrypter programma is namelijk toegespitst op elk type Ransomware waardoor u de versleuteling in het ergste geval alleen nog maar ingewikkelder kunt maken. 

Maak gebruik van beveiligingssoftware die u de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van een herstel CD of USB. Schoon uw systeem vervolgens op en wijzig uw gevoelige gegevens. De kans zit erin dat u uw gegevens niet meer terug krijgt maar in ieder geval is de besmetting dan wel van het systeem verwijderd. 

 

Kies vandaag nog voor de beste bescherming

Beste Webhosting 2021