Hoe verwijder ik malware van mijn apparaat?

Wat is een malware programma?

Malware is in feite een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan kwaadaardige programma’s die schade aan uw computer berokkenen, gegevens van u proberen te stelen, of zelfs uw gegevens blokkeren en u losgeld vragen om deze weer aan u terug te geven. Zoals u begrijpt kan een infectie met een Malware programma erg vervelend zijn. Hier onder staan de meest voorkomende Malware programma’s beschreven.

Adware is een vorm van Malware die ongewenste advertenties op uw computer (doorgaans op uw webbrowser) doet verschijnen. Deze Adware kan via ogenschijnlijk legitieme programma’s worden gedownload en kan erg storend zijn als u van het internet gebruik maakt. 
– Spyware is gevaarlijker. Hiermee wordt uw computergedrag, zonder uw toestemming en vaak zonder dat u het in de gaten hebt,  geobserveerd. Deze informatie wordt door gespeeld naar de ontwikkelaar van het spyware programma waarbij uw persoonlijke gegevens in gevaar kunnen komen. 
– Ransomware. Bij deze vorm van Malware wordt uw apparaat als het ware gegijzeld (ransom). Hierbij wordt uw apparaat vak vergrendeld en eist de eigenaar van de ransomware “losgeld” om uw computer weer bruikbaar te maken. Dit is een erg lucratieve business voor internetcriminelen. 
– Trojaanse paarden doen zichzelf voor als nuttige programma’s die u dan vaak ook zelf download. Eenmaal gedownload krijgt de ontwikkelaar van de Trojaan toegang tot uw computer en kunnen uw gegevens van u gestolen worden of een virus en/ of andere Malware geinstalleerd worden.
– Een virus repliceert zichzelf en hecht zich dan aan verschillende computersystemen waarbij het schadelijke wijzigingen kan aanbrengen. 
– Wormen lijken op virussen in de zin van dat de zichzelf reproduceren. Wormen verspreiden zich echter binnen computernetwerken en richten vaak schade aan door bestanden te vernietigen.
– Rootkit geeft de ontwikkelaar de beheerdersrechten van de geinfecteerde computer. Deze programma’s blijven vaak verborgen voor de gebruiker en het besturingssysteem zelf. 
– Malvertisement is een vorm van het verspreiden van malware via online advertisement. Dit hoeft geeneens advertisement te zijn op “dodgy” websites maar kan ook op onschuldige websites voorkomen. Je hoeft vaak ook nog niet eens op de advertenties om het risico te lopen dat de verborgen malware in de advertenties uw systeem infecteert. Het is dan ook moeilijk om u tegen deze dreiging te beschermen. 
– Keylogger is een type Malware die al uw toetsaanslagen registreert en dit doorspeelt naar de ontwikkelaar. Deze richt zich dan vooral op het achterhalen van gevoelige informatie zoals uw wachtwoorden en bank gegevens. 

 

Hoe herken ik dat ik Malware op mijn computer heb?

Zoals u hierboven kunt lezen bestaan er vele vormen van Malware. Deze openbaren zich allen dan ook altijd op hun eigen manier, of blijven juist verborgen. Er zijn wel tekenen dat uw computer geinfecteerd kan zijn met Malware. Vaak krijgt u dan last van de volgende zaken. 

– Uw computer vertraagd.
– Uw computer gebruikt erg veel systeembronnen, ondanks dat u weinig doet, u merkt dat uw computer dan erg hard werkt terwijl u misschien geen een taak uitvoert. 
– Uw computer start ongewild vervelende programma’s of websites op. 
– U krijgt taak en werkbalken, plug-ins of extensies toegevoegd zonder dat u daarom gevraagd hebt. 
– Uw computer heeft moeite met opstarten of crasht regelmatig. 
– U wordt overladen met advertenties. 
– U verliest schijfruimte. 
– U kan uw systeem niet meer updaten. 
– Uw antivirus programma kan zijn taken niet meer uitvoeren en is non-actief gemaakt. 
– Uw systeem wordt gegijzeld middels ransomware. 

Zoals u ziet kan er een grote verscheidenheid aan “symptomen” optreden. Het is van belang dat u bij de eerste tekenen van een systeem infectie zo snel mogelijk actie onderneemt en het Malware programma verwijderd. 

 

Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen Malware?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg ervoor dat u met uw gezonde verstand gebruik maakt van het internet. Kies voor pagina’s die beveiligd zijn met https://, en het vergrendelsymbool. Klik niet op pop up advertenties en pas op met het downloaden van programma’s van onbekende aanbieders. Kies voor programma’s van bekende namen die ook zijn voorzien van de juiste certificeringen. Pas op met het openen van e-mail van onbekende afzenders. Zorg dat uw systeem en uw antivirus programma altijd up to date is. En last but not least, maak gebruik van een hoog kwalitatief antivirus programma om gerust te zijn van de beste bescherming die vandaag de dag geboden kan worden. 

 

Hoe kan ik Malware verwijderen?

 Kies voor een betrouwbaar antimalware programma en maak uw apparaat schoon. Zorg ervoor dat u een backup van belangrijke gegevens maakt voor het geval u een complete reboot van uw systeem moet maken. Als uw systeem schoon is zorg er dan ook voor dat u uw wachtwoorden wijzigd van uw e-mail, social media, bankgegevens etc. 

Voor een hoog kwalitatief antivirus programma hoeft u niet verder te kijken dan onze website!
Klik hier voor de #1 bescherming die Bitdefender antivirus u biedt. 

 

 

Kies vandaag nog voor de beste bescherming

Beste Webhosting 2021