Wat maakt een goed Antvirus programma? 

De ontwikkeling van Antivirus programma’s

Net als de strijdt tussen bacterieën en antibiotica, aanvalwapens en verdedigingsmechanisme, speren en schilden, is de strijdt tussen Malware en Antivirus programma’s een constante strijdt die al sinds de jaren ’80 gaande is. Vanaf het moment dat computers met elkaar in verbinding werden gebracht. Via onderlinge netwerken, verwisselbare schijven en later ook het internet, ontstond de mogelijkheid voor Malware ontwikkelaars om schadelijke programma’s te ontwerpen en te verspreiden.

De eerste virussen die werden uitgebracht waren bij lange na niet zo schadelijk en ontwikkeld zoals ze dat vandaag de dag zijn. Vanzelfsprekend waren de eerste Antvirus programma’s dat ook niet. Met een basis taak die vooral gericht was op het detecteren en verwijderen van basis computer virussen, waren de eerste Antvirus programma’s enkel hierop gericht.
Met de tijd is de ontwikkeling van computers, netwerken, software, hardware en daarbij specifiek ontwikkelde malware en antivirus software in hoog tempo toegenomen.

Malware komt vandaag de dag voor in talloze verschillende vormen en maten. Met de komst van alsmaar intelligenter wordende computersystemen en Malware ontwikkelaars, is de Antivirus markt nog altijd booming business en van onmiskenbaar belang voor uw apparaten.

 

Onmisbare features

Maar wat onderscheidt een goed Antivirus programma nu van een minder goed programma? Zijn alle Antivirus programma’s in feite even effectief of zijn er toch degelijke verschillen?

Zie hieronder een opsomming van enkele onmisbare features die uw Antivirus software MOET bezitten. Zonder deze features is de race tegen Malware ontwikkelaars namelijk al snel verloren. Hetgeen betekend dat het programma zijn meerwaarde al snel verliest.

 

Bescherming tegen elk type Malware

Zoals uit bovenstaande tekst te leren is, bestaan er vele verschillende vormen van Malware. Denk aan wormen, virussen, botnets, Adware, trojan horses, ransomware, spyware en ga zo maar door. Als het aankomt op bescherming tegen deze programma’s, wilt u beveiligingssoftware hebben die zo goed als 100% bescherming biedt over de gehele linie (door de constante ontwikkeling en updates van nieuwe malware is 100 % bijna niet haalbaar. Daarom bieden de meeste top Antivirus ontwikkelaars een bescherming die tussen de 98% en 100 % effectief is). Lees goed welke mate van Malware bescherming uw Antivirus biedt en of het goed scoort op bescherming tegen elke vorm van Malware die bestaat.

Realtime scanning

Realtime scanning werkt op de achtergrond en is constant aan het werk. Elk programma, elke file en elk element waarmee uw apparaat in aanraking komt, wordt door uw Antvirus software gechecked. Daarnaast wordt uw systeem constant gechecked zonder dat u uw Antvirus software hiertoe moet aanzetten. Realtime scanning haalt het menselijke element eruit en laat uw Antvirus software zijn gang gaan. Dit werkt vele malen efficiënter dan wanneer uw antivirus software handmatig scans uitvoert en voorkomt kwetsbaarheid zoveel mogelijk.
Kies voor een virus scanner die Realtime aan het werk gaat!


Automatische updates

Malware wordt op constante basis ontwikkeld en verspreid. Dit betekend dat uw Antivirus programma ook constant moet worden bijgewerkt en ontwikkeld om de laatste bedreigingen te kunnen herkennen en detecteren. Net als Realtime scanning, moet dit onderdeel ook niet aan menselijk handelen worden overgelaten. Het is van uiterst belang dat uw Antivirus software automatisch updates uitvoert en zichzelf verbeterd. Als dat niet het geval is, rent uw software al snel achter de feiten aan. De strijdt met de  nieuwste Malware is dan al snel verloren.

Verwijderen in plaats van in quarantaine plaatsen

Enkele Antivirus ontwikkelaars hebben hun programma dusdanig ontworpen dat gevonden Malware in quarantine wordt geplaatst. U kunt dan vervolgens ervoor kiezen wat u met het programma wilt doen. Dit lijkt misschien prettig, maar het is in werkelijkheid overbodig en levert zelfs een veiligheidsrisico op voor uw systeem. Des te langer dat schadelijke programma’s op uw apparaat staan, des te langer ze schade kunnen aanrichten. Het is dan ook wenselijk dat zodra een potentieel schadelijk programma wordt gedetecteerd, deze zo snel mogelijk wordt verwijderd.

Bescherming voor elk type programma en app

Elk type malware maakt op zijn eigen manier misbruik van de kwetsbaarheden van verschillende programma’s. Aangezien elk programma en elke app anders werkt, is het ook op een andere manier kwetsbaar. Van email tot messenger programma’s, van webbrowsers tot games en ga zo maar door. De bescherming voor elke programma moet specifiek en doelgericht zijn. Als dat niet het geval is, zal de effectiviteit drastisch erop achteruit gaan

 

Handige extra’s

 

Herstelschijf

Kunt u dat moment? Waarop uw systeem geïnfecteerd raakt met een “virus” die uw complete systeem plat legt. Uw computer vertraagt enorm, raakt zijn functionaliteit kwijt of kan in zijn geheel niet meer opstarten. In dit geval heeft u over het algemeen slechts een laatste redmiddel die hopelijk nog werkt. Namelijk het gebruik van een herstelschijf.
Een herstelschijf biedt u de mogelijkheid om uw apparaat in zijn geheel opnieuw in te stellen naar de fabrieksinstellingen. Door dit te doen wordt een complete reboot van het systeem gedaan en wordt de schadelijke invloed van de Malware hopelijk teniet gedaan.

Cloud service

Een van de nadelen van een Antivirus programma, is dat ze uw systeem kunnen vertragen. Dit komt doordat het vaak grote programma’s zijn die veel schfijruimte en capaciteit in nemen. Hoewel de meest recente Antivirus software  zijn taken uitspreidt op een dusdanige wijze dat het uw systeem zo min mogelijk belast. Alsnog zult u merken dat er enige systeem vertraging optreedt. Om deze impact op het systeem zo veel mogelijk te verminderen, wordt de optie van cloudservice aangeboden. Met deze service wordt de Antivirus software op een cloud opgeslagen en voert het zijn taken vanuit daar uit. Dit voorkomt dat uw systeem wordt belast hetgeen het functioneren van uw apparaat ten goede komt. 

Ouderlijk beheer

Vooral belangrijk voor gezinnen met kinderen, voor bedrijven of voor systemen die door meerdere gebruikers worden gebruikt. Ouderlijk beheerd is het ultieme commando centrum die bepaalt wat wel en niet wordt toegestaan. Door het plaatsen van filters kunnen ouders hun kinderen zo veel mogelijk weren tegen schadelijke invloeden op het web. Bedrijven kunnen bepalen wat medewerkers wel en niet kunnen doen. Hoewel het niet kan voorkomen dat uw systeem wordt geinfecteerd met Malware, kan het als een effectieve filter aan de slag om schadelijke invloeden zo veel mogelijk te voorkomen.

VPN

Als het aankomt op beveiligingssoftware, dan is VPN vrijwel even populair als Antivirus software. Met de toenemende aantasting van individuele privacy, meekijkende ogen van ongewenste partijen en wereldwijde content, wordt de meerwaarde van VPN programma’s steeds waardevoller. 
Met behulp van VPN software kunt u uw online privacy garanderen en toegang krijgen tot wereldwijde content die anders door uw geografische locatie niet toegankelijk zou zijn. Kijk hier voor meer informatie over VPN-programma’s en vind onze huidige top 5 van de beste VPN-programma’s!

Wachtwoord beheerder

Een van de belangrijkste onderdelen van uw online veiligheid, is de sleutel waarmee toegang wordt verkregen tot uw online content. Namelijk uw wachtwoord. Wachtwoord beheerders stellen u in staat om met het grootste gemak de meest veilige wachtwoorden aan te maken en te beheren. Toegang tot al uw programma’s en online content onder een dak en veiliger dan ooit! Maak vandaag nog gebruik van deze mogelijkheid als uw beveiligingssoftware deze optie biedt.

Opruim en optimalisatietools

Hoewel Antivirus programma’s uw apparaat kunnen vertragen door de ruimte en het werkgeheugen die ze bezetten. Een goed Antivirus programma kan uw apparaat ook net zo goed versnellen door effectief gebruik te maken van opruim en optimalisatietools. Een degelijke Antivirus programma scant uw apparaat en verwijderd overbodige programma’s. Daarnaast kan het de effectiviteit van programma’s verbeteren en optimaliseren. Ook zal het u een mogelijke lijst kunnen geven van gewenste en ongewenste programma’s waardoor u zelf de keuze kunt maken wat u nodig en onnodig vind.

Webcam beveiliging

Het raam waarmee ongewenste partijen via een digitale lens in uw wereld naar binnen kunnen kijken. Bepaalde Malware maakt hier maar al te graag gebruik van en uw privacy kan in het geding komen. Net zoals dat u waarschijnlijk gordijnen of raambedekking voor uw grote ramen thuis plaatst zodat men niet zomaar bij u naar binnen kan staren. Kunt u er ook voor kiezen om deze maatregelen te nemen met uw webcam. 

Spam en email filters

Een zeer belangrijke extra optie.  Voorkom dat ongewenste berichten en malware uw leven binnen komen. U heeft het waarschijnlijk al druk genoeg, zonder dat u zich druk moet maken over schadelijke email, phishing schemes, internetpaginas enzovoort. Spam en email filters zijn van groot belang en kunnen een wezelijk onderdeel uitmaken in de strijdt tegen Phishing schemes, Adware en overige Malware. Verzekert u zich ervan dat uw Antivirus software deze filters heeft inbegrepen. 

Kies vandaag nog voor de beste bescherming

Beste Webhosting 2021

Heb jij je digitale leven al veilig gesteld?

Vind vandaag nog de beste beveiliging die er te bieden is.