Hoe verwijder ik Adware/ Spyware van mijn apparaat?

Wat is Adware?

Adware zijn programma’s die met of zonder uw toestemming op uw computer geinstalleerd kunnen worden via pop-up programma’s, extra toolbars of andere programma’s die u download. Deze programma’s zullen vervolgens uw computer voorzien van advertenties, uw zoekopdrachten omleiden naar bepaalde reclamewebsites of uw gegevens verzamelen met een marketingsoogpunt. 

Het gevaar van Adware is echter dat het uw computer kan vertragen. Ook kan de hoeveelheid advertenties of website omleidingen en extra toolbars hinderlijk worden. Tevens kan er spyware worden geinstalleerd, waarmee zonder uw toestemming uw gegevens worden verzameld, en voor kwaadwillende doeleinden kunnen worden gebruikt. 

Hoe weet ik dat mijn systeem is geinfecteerd met Adware?

Op het moment dat Adware op uw systeem geinstalleerd is, valt dit vaak vrij snel op. Zo kan het namelijk dat:
– Er zichtbare veranderingen in uw webbrowser zichtbaar zijn, zoals aanwezige extra taakbalken of een startpagina die u niet zelf heeft gekozen. 
– Gewijzigde instellingen terugveranderen lukt niet. 
– Uw systeem is merkbaar trager geworden. 
– Uw internetverbinding is trager geworden. 
– U heeft last van pop up advertenties. 
– Uw systeem loopt ineens vaak vast. 

Wanneer u uw procesgebruik beoordeeld (Ctrl+Alt+Delete), en de waarde constant schommelt of het zelfs tegen de 100% aan gaat, dan kan dit duiden op schadelijke spyware die ongemerkt op uw computer staat. 

Hoe voorkom ik een infectie met Adware?

Ook hier gelden de voornaamste tips waarbij genezen beter is dan voorkomen. Maak geen gebruik van websites met dubieuze content of websites die u niet vertrouwd. Open geen pop-up bestanden en download of installeer geen plug-in bestanden die u niet kent of vertrouwt. Pas op met het openen van email of advertentie materiaal van onbekende bronnen. Schaf alleen online producten aan van websites die voorzien zijn van een https:// extensie en een versleuteld symbool. Wees alert bij websites die deze veiligheidsgarantie niet bieden. 

Naast het gebruik maken van uw gezonde verstand, is het belangrijk om in het bezit te zijn van een hoog kwalitatief antivirus programma, die u de juiste bescherming kan bieden tegen alle vormen van Malware, waaronder Adware. 

Hoe kan ik Adware het beste verwijderen?

1: Kijk in uw lijst van geinstalleerde softwareprogramma’s, welke programma’s u niet herkent in uw lijst en welke programma’s u graag wilt verwijderen. Deze lijst kunt u via uw instellingen en systeembeheer inzien. Past u op dat sommige Adware programma’s zo sluw kunnen zijn dat ze extra programma’s installeren op het moment dat u hen probeert te verwijderen. 

2: Reset uw webbrowser door in uw webpagina te klikken op het instellingen symbool (tandwiel symbool). Kies vervolgens in het menu Internet opties het tablad Geavanceerde opties. Daar zult u de mogelijkheid “Opnieuw instellen” krijgen om uw browser weer op zijn standaardinstellingen te resetten. 

3: Mocht het niet mogelijk zijn om programma’s handmatig te verwijderen, dan rest u alleen nog de optie om gebruik te maken van een degelijk Antivirus programma met opties om uw computer op te schonen met handige antimalware tools. 

 

Kies vandaag nog voor de beste bescherming

Beste Webhosting 2021